Nyheter

Samarbetspartners:
Kiviks Musteri Österlenkryddor
Måssagården Eko AB Otto & Glassfabriken Gunnarshögs Gård

Förslag på goda recept!

Här skriver vi in förslag på goda recept som passar mycket bra till köttet vi säljer.
Glöm inte att köpa våra specialkryddor för att ytterligare förhöja smakupplevelsen!


En god gryta på limousinkött!
Fler goda recept (PDF)
600 gr nötinnanlår av Limousin
250 gr champinjoner
4 st charlottenlökar
1 burk konserverade tomater
3 msk smör eller margarin
1 dl rödvin
3 dl matlagningsgrädde
1 msk maizenamjöl
Salt,, peppar
1 lagerblad
3 persiljekvistar
1 kvist timjan

Tillagning:
Skär köttet i bitar ca 3*3 cm.Ansa och skölj champinjonerna. Skala löken och låt tomaterna rinna av. Ta hälften av smöret och bryn köttet. Salta och peppra. Strö över maizenamjölet och häll i vinet och grädden under omrörning. Låt köttet koka upp. Bryn först champinjonerna i resterande matfett, därefter löken i en ann n gryta. Lägg löken, champinjonerna, samt tomaterna i grytan med köttet. Kryddbuketten binds ihop och läggs i. Låt maten sjuda under lock i ca 50 min över svag värme. Ta upp kryddbuketten och smaka av. Servera gärna med kokt potatis eller ris samt en sallad.

Strimmelgryta
4 port

600 gr rostbiff av Limousin
2 lökar, gärna rödlökar
Smör
1 tsk salt
1-1/2 msk worcestersås
2 dl crème fraiche
1 dl vatten

Tillagning:
Skär köttet i tunna strimlor. Skiva löken. Bryn köttet i smör i en stekpanna. Lägg över i en gryta. Fräs löken i en stekpanna och lägg ner i grytan. Krydda med salt och worcestersås. Rör i crème fraiche och vatten. Låt allt koka ihop 2-3 min. Servera med lättkokta grönsaker och vatten.

Ungersk gulasch
4 port

400 gr innanlår/rostbiff av Limousin
2 stora lökar
2 msk smör
1 tjock skiva bacon
6 råa potatisar
2-3 hackad vitlöksklyftor
Salt, peppar
4 tomater, färska utan skal
2 tsk paprikapulver
1-2 lagerblad
1 msk maizenamjöl
Buljong att späda med

Tillagning:
Börja med att skära köttet i 2*2 cm bitar. Hacka löken, skala och tärna den råa potatisen och baconskivan. Bryn sen köttet i smör innan löken och baccontärningarna läggs i. Låt allt få en fin färg. Lägg sedan i vitlöksklyftorna. Strö på maizenamjölet och paprikapulvret. Rör om väl, späd med buljong och lägg sedan i tomaterna och lagerblad. Salta och peppra och låt småkoka under lock tills köttet är mört. Lägg i potatistärningarna, och ”såsen” skall nätt och jämt täcka potatisen. Låt småkoka tills potatisen är färdig. Servera rykande het med skivad wienerkorv och finhackad persilja.

Lövbiff med vitlöksmarinerade grönsaker
4 pers

8 lövbiffar an Limousinkött
Blandade grönsaker t ex gröna bönder, morötter
eller zucchini..
2 klyfter vitlök
Olivolja
Salt

Tillbehör:
Soya
Kokt ris

Tillagning:
Ansa grönsakerna och stek dem i stekpannan med olivolja och finhackad vitlök. Smaka av med salt och peppar. Rulla in grönsakerna i köttet och stick en tandpetare rakt igenom köttrullen. Stek på låg värme tills det är genomstekt. Servera med ris och soya.

Biff med purjolök
4 port

400 gr rostbiff
2-3 msk olja
1 paprika, grön eller röd
2 små purjolökar
1-2 hackade vitlöksklyftor
1 msk soya
2 msk barbecuesås
1 tsk salt

Tillagning:
Skär köttet i tunna skivor som i sin tur skärs i fyrkantiga bitar. Skär paprikan och purjolöken i lika stora bitar. Hetta upp oljan i stekpannan eller woken. Fräs köttet under några minuter på hög värme under omrörning. Tillsätt paprika, purjolök och vitlök. Blanda väl. Fräs ytterliggare några minuter. Smaka av med barbecuesåsen och salt. Servera med ris.

Pepparrotskött
6 port

1,5 kg rev, bringa av Limousinkött
2-3 liter vatten
1-1,5 msk salt
Sopprötter (morot, purjo och palsternacka)
Sås:
6 dl köttspad eller köttspad och mjölk
3 msk Maizena
3-4 msk riven pepparrot

Tillagning:
Köttet tvättas, sättes på i vatten, Skummas och saltas. De ansande sopprötterna tillsättes, och köttet får koka långsamt med tätt slutande lock, ca 2-2,,5 tim. Spades silas och blandas ev. med mjölk, redes av med mjölet utrört i lite kall mjölk och får koka 5 minuter. Det smaksättes med salt och pepparrot. Ev. serveras pepparrot till köttet och tillsättes ej i såsen. Pepparrot får ej koka i såsen, som då får en besk smak. Köttet skäres upp, och lite av spadet hälles över. Rätten garneras med de uppskurna sopprötterna, och serveras med kokt potatis.

Rimmad oxbringa med rotpytt Och örtcreme
6 port

1 kg rimmad bringa av Limousinkött
4 vitpepparkorn
4 kryddpepparkorn
1 gul lök
800 gr potatis tärnad 1x1 cm
600 gr morötter tärnad 1x1x cm
600 gr palsternacka tärnad 1x1 cm
2 msk flytande margarin
Salt & peppar

Tillagning:
Skölj köttet och lägg det i grytan. Häll på så mycket kokande vatten så att täcker köttet. Koka upp och tillsätt peppar och lök. Sjud under lock tills det är mört, 2 -2,5 tim. Dra grytan av värmen och låt stå ca 20 minuter. Skiva köttet. Fräs rotsakerna i matfettet tills de är mjuka men med tuggmotstånd. Krydda med salt& peppar. Blanda crème fraiche med salt senap och persilja. Smaksätt med salt & peppar.

Portergryta
4 port

500 gr benfritt nötkött av Limousin
2 gula lökar
1 flaska (33 cl) porter alt, mörk öl/svagdricka
2 köttbuljongtärningar
1-1,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
8-10 katrinplommon
3-4 morötter
Rotselleri, kålrot
3 msk maizena
1 dl vatten
Persilja

Tillagning:
Skär köttet i ganska stora tärningar. Skala och skiva löken. Koka upp portern eller den mörka ölen/svagdricka i en gryta. Lägg i köttet, löken, buljongtärningen, salt, svartpeppar och katrinplommon. Koka under lock på svag värme ca 45 minuter. Skala och skiva morötterna och de övriga rotsakerna. Lägg rotsakerna i gryta och koka tills köttet är mört, ca 30 minuter. Rör om någon gång undre tiden och späd med vatten eller buljong om det behövs. Vispa ut maizena i en skål och häll sedan i grytan under omrörning.

Jägargryta

500 gr grytbitar av Limousin
2 dl buljong
1 dl rött vin
2 msk soya
8-10 krossade enbär
2 krm kryddpeppar
1 krm svartpeppar
1 lagerblad
4 hela kryddnejlikor
2 burkar hela champinjoner ca 200 ge eller
400 gr färska
Smör
2 dl vispgrädde

Tillagning:
Skär grytbitarna i mindre bitar ca 2x2 cm. Koka upp buljongen, vin och soya i en gryta. Lägg i köttet och kryddorna. Låt koka ca 30 min. Häll spadet av champinjonerna. Fräs dem i smör i en stekpanna , ca 5 min. Tillsätt svamp och grädde i en gryta. Låt koka ytterliggare tills köttet är mört, 15-30 min. Servera med kokt potatis /ris och grönsaker.

Biff Stroganoff
4 port

500 rostbiff
1 gul lök, finhackad
2 msk tomatpuré
0,75 dl vatten
1-1,5 dl crème fraiche
Salt & peppar
Smör

Tillagning:
Bryn lök och kött med smör i en stekpanna. Lägg över hand i en gryta. Salta och peppra. Tillsätt tomatpuré och vatten. Låt rätten småputtra 15 minuter. Rör ner crème fraiche och hetta upp på nytt. Servera med ris eller kokt pressad potatis.

Hamburgare med cole slaw Och klyftpotatis
10 pers

1,3 kg nötfärs av Limousin
1 msk salt
1 tsk vitpeppar
1/2 dl flytande matfett

Ugnsbakad klyftpotatis:
1,7 kg potatis med skal, klyftad
1 dl rapsolja
3 msk grovt salt

Rosa Cole Slaw:
6 dl lätt crème fraiche
2 msk äppelcidervinäger
2 msk fransk senap
1 msk strösocker
2 msk pepparrot, riven
Salt och peppar

500 gr rödkål, finstrimlad
2 äpplen, tärnade

Tillagning:
Smaksätt färsen med salt och peppar och forma 10 hamburgare. Stek i matfett ca 3 minuter på varje sida. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg potatisklyfterna på en plåt, ringla över olja och ugnsbak ca 30 minuter, Strö över grovsaltet. Blanda alla ingredienserna till såsen och smaka av. Tillsätt kålen och äpplen och blanda väl. Ställ kallt någon timme och smaka av ytterliggare vid servering.

Pepparbiff
4 pers

600gr nötfärs av Limousinkött
2 st rivna vitlöksklyfter
1 msk fransk senap
1 msk chipotle (rökt chilipasta)
2 äggulor
Salt & peppar
Grov malen svartpeppar

Tillagning:
Blanda alla ingredienserna utom svartpepparn väl. Provstek en liten bit. Forma till biffar, panera försiktiga med svartpeppar. Stek dem i smör ca 3 minuter på varje sida. Servera bakpotatis till.

Pannbiff med lök
4port

500 gr nötfärs av Limousin
3/4 dl havregryn
1 msk Potatismjöl
2 msk Kalvfond
1 dl vatten
1 ägg
2 msk lök, finhackad och brynt
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
2 msk smör

Tillagning:
Blanda havregryn, potatismjöl och vatten. Låt svälla ca 10 minuter. Tillsätt ägg, lök och peppar. Lägg i köttet och arbeta ihop till en smidig färs. Forma färsen till pannbiffar. Stek pannbiffarna i 3 minuter på varje sida Fräs 2 gula lökar tillsammans med lite vatten tills den är mjuk. Serveras med sås och grönsaker.

Chile con carne
4 port

400 gr nötfärs av Limousin
2 gula lökar, hackade
2 msk smör
1 grön paprika, tärnad
400 gr krossade tomater
2 msk kalvfond
1 msk chilipulver
2 vitlöksklyfter, hackade
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk mejram
800 gr vita böner i tomatsås.

Tillagning:
Fräs löken i smör i en gryta. Tillsätt paprika och färs. Bryn några minuter. Tillsätt tomater, fond, vitlök och chilipulver. Smaksätt med salt och peppar och blanda väl. Sjud under lock ca 20 minuter. Späd ev med vatten. Blanda ner böner och mejram. Sjud ytterliggare 5 minuter. Smaka eventuellt av med mer kryddor.

Lasagne med fetaost
4 port 500 gr nötfärs av Limousin

1 gul lök
1 msk flyttande margarin
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk örtkryddor ex basilika/oregano
2 vitklyftor, hackade
400 gr krossade tomater
2 msk tomatpuré
1-2 dl vatten
4 dl crème fraiche
1 dl mjölk
150 gr fetaost, smulad
10 lasagneplattor
1 msk flytande matfett

Tillagning:
Sätt ugnen på 200 grader. Fräs löken i matfettet. Tillsätt färs och smula bryn den. Krydda med salt, peppar, örtkryddor och vitlöken. Tillsätt tomater och tomatpuré och späd med vatten till önskad konsistens. Koka ca 10 minuter .Blanda Crème fraiche, mjölk och ost. Varva köttfärssåsen, lasagneplattorna och sås i en smord ugnssäker form. Avsluta med sås på det översta lagret lasagneplattor. Grädda i ugn ca 30 min.